Academie Minerva Praediniussingel

Het voormalig Groninger Museum werd een nieuw onderkomen voor Kunstacademie Minerva. Het gebouw van de vermaarde architect C.H. Peeters was in de jaren ’70 drastisch verbouwd, waarbij veel van de vroegere kwaliteiten uit het interieur zijn verdwenen.

Bouwkundig onderzoek wees uit dat een deel van die kwaliteit nog terug te halen was. Gekozen is om een aantal van de prachtige zalen hun vorm en kleur terug te geven en oude buitenmuren van de binnenplaats binnen zichtbaar te maken. Delen van de tussenvloer zijn uit glas vervaardigd, zodat van de begane grond tot de eerste verdieping de hervonden kwaliteiten zichtbaar zouden zijn. De tegenstelling tussen de prachtige, maar beschadigde oude delen en moderne ingrepen maken zo de geschiedenis van het gebouw voor haar gebruikers dagelijks zichtbaar.

Een niet al te charmante jaren ’50-uitbouw is bovendien volledig gestript en open gewerkt. Om de daarin geplande ateliers zo veel mogelijk daglicht te geven, maar tegelijkertijd de inkijk te beperken, zijn speciale zonweringen vervaardigd. Zij vormen een belangrijk deel van het gevelbeeld.

  • Locatie: Groningen
  • Jaar: 2009-2011
  • Type: Onderwijs, Herbestemming Monument
  • Opdrachtgever: Hanzehogeschool Groningen