Intense Laagbouw

Conceptstudie voor de manifestatie ‘Intense Laagbouw’. In de jaren 2000-2010 was de stad Groningen veel bezig met ‘inbreiding’; in plaats van woningen en bewoners toe te voegen door buiten de stad te bouwen, moest de stad juist ruimtes opvullen binnen haar bestaande grenzen om zo haar compactheid te bewaren.

Voor de manifestatie werd SKETS gevraagd een studie te doen naar een klein terrein aan het einde van de Oosterhamrikkade. Bewust is gekozen voor een theoretisch en experimenteel concept. Zo kon worden gekeken welke dichtheid te behalen viel, terwijl parkeernormen, buitenruimte en lichtinval gegarandeerd bleven. Dat leidde tot het hoogste dichtheidscijfer (bewoners per vierkante kilomter) van alle inzendingen.

Het ontwerpvoorstel maakt gebruik van een klassieke methode uit de vroege industrialisering: door extra lichtinval plaats te laten vinden middels schuine daken kan nog compacter worden gebouwd. De woningen zijn vormgegeven als 1 massa, waarbij uitsneden zijn gemaakt voor toegang tot de woningen in een beschermde, gemeenschappelijke omgeving en eigen buitenruimte voor elke woning.

  • Locatie: Groningen
  • Jaar: 2008
  • Type: Woningbouwstudie
  • Opdrachtgever: Gemeente Groningen